OM MIG

Hej! Jag heter Ida Enstedt, är 29 år och bor i Stockholm, Huddinge. Skapandet har alltid varit en stor del av mitt liv och nu är det ett måste för att jag ska må bra. I gymnasiet gick jag inriktning bild och form, där tog skapandet fart på riktigt. 2010 fick jag Nacka Ung Kultur stipendiet efter att ha utvecklat mössor med reflex i, någonstans där tändes en gnista. Jag började drömma om ett framtida företag där mitt skapande skulle få synas för allmänheten.

Som alltid i livet så kommer saker emellan och min psykiska ohälsa kom smygandes för att snabbt ta över hela mig. För några år sedan fick jag diagnosen Bipolär sjukdom och lite senare även adhd, en förklaring och ett hårt slag i magen. Det enda som egentligen fick mig att släppa tankarna var målandet. Så jag började måla varje dag som terapi. Jag visade sällan upp mina skapelser men när jag väl gjorde det fick jag höra att mina känslor lös igenom. För mig var det världens finaste komplimang. Jag började så småningom använda min konst för att öppna upp samtal kring psykisk ohälsa.

I oktober förra året skapade jag ett offentligt instagramkonto där syftet var att samla bilder på mitt skapande. Det tog inte många veckor innan jag ändå lyfte psykisk ohälsa, något som visade sig vara väldigt uppskattat. I takt med att jag öppnade upp mig själv växte både mitt konto och intresset för min konst. Jag har tack vare min instagram har jag fått lära känna många nya personer och jag är stolt över att jag vågade berätta om sånt man kanske inte alltid vill prata om. Nu är jag redo att gå framåt, bära med mig mina erfarenheter och sikta på ett liv bortom rädsla. Jag vet hur jag överlever ångest, nu är mitt mål att våga leva mina drömmar.

Skapandet är min fristad där jag hanterar och bearbetar känslor och tankar jag inte alltid kan beskriva med ord, jag vill att mina målningar ska kännas och beröra. Att man genom att titta på tavlorna ska få energi, glädje och tröst oavsett vart i livet man befinner sig. //Ida